AB Mevzuatı Çeviri Rehberi ve Ekler Kitapçığı yayımlandı

Yükseköğretim Kurulu, AB Mevzuatı Çeviri Rehberi ve Ekler Kitapçığının yayımlandığını duyurdu.

AB Mevzuatı Çeviri Rehberi ve Ekler Kitapçığı yayımlandı
13 Nisan 2017 Perşembe 16:54

Yükseköğretim Kurulu, AB Mevzuatı Çeviri Rehberi ve Ekler Kitapçığının yayımlandığını duyurdu. Söz konusu duyuru şu şekilde;

''Avrupa Birliği Bakanlığının bünyesinde yer alan Çeviri Eşgüdüm Başkanlığı, katılım süreci çerçevesinde AB müktesebatının bir strateji dâhilinde Türkçeye çevrilmesi için gerekli çalışmaları ilgili kurum ve kuruluşlarımızla birlikte yürütmektedir. Bu kapsamda, AB müktesebatının çevrilmesi sürecinde, metinler arası tutarlılığın sağlanması ve yaygın olarak kullanılan kalıp ifadelerin yeknesak olarak bu alanda çeviri yapan tüm çevirmenler tarafından kullanılması, kaliteli, akıcı ve anlaşılır çevirilerin ortaya çıkması amacıyla, AB Bakanlığı tarafından ilk kez 2009 yılında "AB Mevzuatının Türkçeye Çevrilmesinde Kullanılacak Çevirmen El Kitabı" adı ile çıkarılan ve sonrasında "AB Mevzuatı Çeviri Rehberi"; alınan geri bildirimler, edinilen tecrübe ve AB tarafından yapılan yeni düzenlemeler çerçevesinde güncellenmiştir.
 
AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından çıkarılan tüzükler, direktifler, kararlar, AB Zirvesi tarafından kabul edilen tasarruflar ve AB Konseyi tarafından çıkarılan tavsiyeler gibi düzenlemeler esas alınarak, bu düzenlemelerin çevirisinde kullanılacak terminoloji, uyulacak dilbilgisi kuralları ve şekilsel özellikler ile örnek çeviri kalıplarına yer verilen "AB Mevzuatı Çeviri Rehberi" ve bu Rehber'in devamı niteliğinde olan, çeviri sırasında faydalanılacak ayrıntılı bilgileri içeren "Ekler Kitapçığı", EKTE sunulmaktadır.
 
AB Mevzuatı Çeviri Rehberi, ayrıca AB Bakanlığının sayfasında, http://www.ab.gov.tr/index.php?p=44498&I=l adresinde erişime açıktır.''

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.