Türkiye'de Mühendislik Eğitiminin Niteliğinin Artırılmasına Yönelik Yeni Açılımlar" toplantısı gerçekleştirildi. Ankara'da düzenlenen toplantıda mühendislik eğitiminin niteliği görüşüldü.
YÖK'te, 33. Mühendislik Dekanları Konseyi Toplantısı öncesinde, ülkedeki mühendislik eğitiminin niteliğinin bütün yönleriyle görüşülmesi amacıyla "Türkiye'de Mühendislik Eğitiminin Niteliğinin Artırılmasına Yönelik Yeni Açılımlar" toplantısı gerçekleştirildi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal, Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Orhan Uzun ve Mühendislik Dekanları Konseyi (MDK) Genel Sekreteri Prof. Dr. Süheyda Atalay başkanlığındaki Konsey Üyesi olan mühendislik fakültelerinin dekanları katıldı.
Toplantının açılışında YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve Mühendislik Dekanları Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Süheyda Atalay birer konuşma gerçekleştirdi.
Yeni YÖK olarak, pek çok vesile ile paylaşmış oldukları Yükseköğretimdeki Kalite odaklı büyümeyi önemsediklerini söyleyerek konuşmasına başlayan YÖK Başkanı Saraç, bu konuda önemli kararlar aldıklarını ve bununla yetinmeyip kararları hızla hayata geçirdiklerini belirtti.
Yükseköğretim sisteminin "yaşayan, hızla gelişen, dinamik" iklimine uyum gösteren "dinamik" bir yaklaşımla hareket ettiklerinin altını çizen YÖK Başkanı, bilindiği üzere hiçbir zaman "Yükseköğretim'de Reform Paketi" gibi, yasal düzenlemelere muhtaç ve bu nedenle sürüncemede kalacak devasa planlamalar yapmadıklarını vurguladı.
Bunun yerine mevzuat ve hareket alanı içerisinde "ihtiyaç ve çözüm odaklı, ancak bir o kadar da geleceğe etki değeri yüksek" yaklaşımları hızla hayata geçirmeyi ilke edindiklerini ifade eden Başkan Saraç, görevde bulundukları dönem içerisinde yaptıkları çalışmalardan bahsetti.
Bu kapsamda gerçekleştirilen ve yapısal değişim niteliğinde olan en önemli girişimlerinin, "Kalite Kurulu'nun oluşturulması" ve "Misyon Farklılaşması odaklı İhtisaslaşma" olduğunu belirten YÖK Başkanı konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Ülkemizde halihazırda 165 Üniversitede 180 Mühendislik Fakültesinde yaklaşık 1300 programda 78 farklı türde mühendislik eğitimi sunulmaktadır ve bu fakültelerimizden yaklaşık olarak her yıl 30-35 bin mezun verilmektedir. Dünya ölçeğindeki sayılara baktığımızda ise yaklaşık 6500 mühendislik fakültesinin bulunduğunu ve yıllık mezun sayısının ise 2-2.5 milyon düzeyinde olduğunu biliyoruz. Bunun anlamı küreselleşen dünyada kıyasıya bir rekabetin olduğudur. Ülkemizdeki mühendislik programlarından verdiğimiz mezunların yalnızca bölgede ve ülkede değil tüm dünyada rekabet edebilir ve istihdam edilebilir nitelikte olmasını arzu ediyoruz. Mühendislik fakültelerinin eğitim kalitesinin en önemli göstergesi mezunlarının istihdamı, kariyer gelişimleri ile toplum ve endüstride yarattığı algı olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca, öğrencilerin öğrenim gördükleri süre içinde aldıkları eğitimin kalitesi ve üniversitenin, fakültenin ve ilgili programın öğrenciye kattığı değerler, yükseköğretim kurumunun sunduğu eğitim hizmetlerinin küresel standartlara ne kadar uyduğu ile ölçülmektedir."
Bundan iki yıl kadar önce 171 dekanın katılımıyla mühendislik eğitimi ile ilgili konuları yine aynı salonda gerçekleştirdikleri toplantıyla görüştüklerini söyleyen YÖK Başkanı, "Bu toplantının akabinde Mühendislik Dekanlar Konseyi olarak sizlerden gelen görüş ve önerileri de değerlendirerek hem kontenjan planlaması, hem taban puan uygulamasına yönelik olarak girdi süreçlerini iyileştirme yönünde Yükseköğretim Kurulu olarak üzerimize düşenleri yerine getirmeye çalıştık. Bundan sonra da sizlerle yakın bir iletişim içinde mühendislik eğitiminin kalitesini iyileştirmeye yönelik olarak adımlar atmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
Son dönemde ise Mühendislik Dekanlar Konseyi olarak üzerinde çalışılan ve rapor olarak YÖK'e sunulan "mühendislik fakültesi ve mühendislik programlarının açılma aşamasında asgari standartlar, değerlendirme ve izleme süreci", "mühendislik programlarında ‘Çekirdek Müfredat (Çekirdek Eğitim Programı- ÇEP)' oluşturulması" ve "Mühendislikte Yetkinlik Sınavı" konularında da YÖK olarak üzerlerini düşenleri yerine getireceklerini memnuniyetle ifade etmek istediğini belirten Başkan Saraç, konuşmasını tamamladı.
YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın toplantıda yaptığı konuşmanın metni için TIKLAYINIZ.
Açılış konuşmalarının ardından "Türkiye'de Mühendislik Eğitiminin Niteliğinin Artırılmasına Yönelik Yeni Açılımlar" ana başlığı altında gerçekleştirilen sunumlara geçildi.
Prof. Dr. Günay Anlaş "Mühendislik Fakültesi ve Mühendislik Programlarının Açılma Aşamasında Standartlar, Değerlendirme ve İzleme Süreci", Prof. Dr. Süheyda Atalay "Mühendislik Programlarında Çekirdek Eğitim Programı", Prof. Dr. Berna Dengiz ise "Mühendislikte Yetkinlik Sınavı" başlıklı sunumları gerçekleştirdi.
Sunumların ardından soru-cevap bölümüne geçilerek, sunumlara ilişkin katılımcılardan gelen sorular yanıtlandı.