2016-2017 eğitim-öğretim yılı “YÖK Kültür-Sanat Söyleşileri”nin ilki Fırat Üniversitesinde yapıldı.
"YÖK Kültür-Sanat Söyleşileri" başlığı altında YÖK tarihinde ilk kez düzenlenen ve Bartın, İstanbul Medeniyet, Nevşehir Hacı Bektaş Veli, Recep Tayyip Erdoğan ve Ardahan Üniversitelerinde yapılan söyleşilerin altıncısı Fırat Üniversitesinde gerçekleştirildi.
"YÖK Kültür-Sanat Söyleşisi" öncesinde YÖK Başkanı Saraç, Rektör Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ile birlikte Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu'na bir ziyaret gerçekleştirdi.
Rektör Demirdağ eşliğinde Fırat Üniversitesi kampüsünü gezen Saraç, Rektör Demirdağ'ı makamında ziyaret ettikten sonra etkinliğe katılan bölge rektörleriyle toplantı düzenledi.
Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe; YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK yetkilileri, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, bölgedeki bazı rektörler ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Prof. Dr. Fuat Keyman'ın gerçekleştireceği "Küreselleşen Dünyada Türkiye: Demokrasi, Güvenlik, Kimlik" konulu söyleşinin açılışında YÖK Başkanı Saraç, fakültelerine birincilikle yerleşen ve kayıtlarını yaptıran öğrencilere kutlama mektuplarını takdim etti.
Programın açılışında konuşma yapan YÖK Başkanı Saraç, Doğu ve Güneydoğunun, kuruluşundan bu yana 41 yılda çok ciddi mesafeler almış, mezunlarıyla iftihar edilen bu üniversiteyi ziyaret etmekten, çalışmalarını yerinde görmekten, üniversitenin değerli akademisyenlerini ve sevgili öğrencilerimizi selamlamaktan sevinç duyduğunu söyledi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı olarak, katılımcılara Türkiye yükseköğretimiyle ilgili bilgiler veren YÖK Başkanı, belirtilen tüm hedeflere ulaşma için durmaksızın çalışırken bir yandan da yükseköğrenim sürecimize yönelik çok önemli tehditlerle de mücadele ettiklerini sözlerine ekledi.
Türkiye'nin 15 Temmuz Cuma gecesi bir facianın eşiğinden döndüğünün altını çizen Başkan Saraç, Türk milletinin iktidarı ve muhalefetiyle iradesi, karşı duruşu, askeriyemizin meşru düzeninin bu girişimi reddetmesi Sayın Cumhurbaşkanımızın olağan üstü kararlı duruşu ve liderliği etrafında kenetlenmesi ve bu liderliğin, ertesi gün bizi yeniden aydınlığa taşıdığını belirtti.
Bu gizli ve sinsi yapının yerleştiği kurumlara zarar vermeden bu terörist yapıdan bütün kurumlarımızı ve ülkeyi kurtarmanın hepimizin görevi olduğunu yineleyen Saraç, üniversitelerimizin bir huzur ortamı olmasını istediklerini çeşitli vesilelerle ifade ettiklerini belirterek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Üniversitelerimiz aynı zamanda toplumun huzuruna da katkıda bulunmalıdırlar. Günümüzde üniversitelere toplumun inşasında dönüştürücü, neredeyse bütün alanlarda örneklik teşkil etmesi beklenen mükemmeliyet kurumları olarak bakılmaktadır. Bu konuda da yükseköğretim kurumlarımızın üstüne düşeni yapacaklarından eminiz.
Üniversitelerimizin topluma hizmet fonksiyonunun sadece ürettiği, geliştirdiği bilgiyi topluma servis etme olarak algılamadığımızı, toplumun hassasiyetlerine ve milli değerlerine duyarlı, toplumun sorunlu alanlarına dikkat çeken, bu alanlara yönelik iyileştirme çabalarında öncü rol üstlenen kurumlar olması gerektiğini de bir kez daha vurgulamak isterim.
Bu noktada üniversite mezunlarının mesleki bilgide yetkinlik kazanmasının yanı sıra entelektüel bir birikime sahip, tarih şuuru, vatanseverlik ve vatanperverlik duyguları ile de mücehhez olması gerektiğini inandığımızı da ifade ediyorum."
Konuşmanın ardından, "Küreselleşen Dünyada Türkiye: Demokrasi, Güvenlik, Kimlik" konulu söyleşiye geçilirken, söyleşi sonrası YÖK Başkanı Saraç üniversitedeki akademisyen ve öğrencilerle karşılıklı sohbet etti.